…és a hasmenésnek vége lesz

A hasmenés okai, tünetei és kezelése

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha a székelés gyakorisága vagy a széklet mennyisége és annak víztartalma megnövekszik a normális, megszokotthoz képest. A széklet ilyenkor nem csak több, de állaga lágy vagy folyós.


A hasmenésnek két formája ismert, ezek:

a.) Specifikus hasmenés, amelynek oka valamilyen krónikus betegség (pl. Colitis ulcerosa, Chron-betegség, IBS, laktózintolerancia, különböző ételallergiák, stb.). Ilyen esetekben a beteg orvosi kezelésre szorul.

b.) Nem specifikus hasmenés, amelynek oka lehet bakteriális fertőzés, vírusfertőzés, ételmérgezés. Ezekben az esetekben önállóan, házilag is van mód gyógyulni.


A hasmenés típusai:

a.) Ozmotikus hasmenés: a bélcsatornában vissza nem szívódó, vízben oldott anyagok maradnak vissza. Ezek vizet kötnek meg. Okozhatja laktózintolerancia, szorbitfogyasztás.streptococcus

b.) Kiválasztásos hasmenés: ilyen esetben a kiválasztási folyamatok dominálnak a folyadékfelszívódás helyett. Az ilyen típusú hasmenés okozói lehetnek különböző baktériumok méreganyagai, vírusok, egyes hashajtók, vagy bizonyos gyógyszerek.

c.) Felszívódási zavar: például Chron-betegség, fekélyes végbélgyulladás és egyes daganatok is okozhatnak híg, vizenyős székletet.

d.) Vírusok, baktériumok okozta hasmenés: heveny hasmenést vagy ételmérgezést kiváltó kórokozók elszaporodása a bélcsatornában.


A hasmenéses állapothoz több különböző probléma társul/társulhat
,

ezek: hasfájás, hasgörcs, puffadás, láz, gyengeség. Ha a hasmenés gyakran jelentkezik, a beteg erősen lefogyhat, hiszen a tápanyagnak nincs ideje felszívódnia a gyors áthaladás miatt. Végbélbetegségek – mint például aranyér vagy akár gombás fertőzés – is jelentkezhetnek ilyenkor. Idült hasmenés esetén még komolyabb problémák jelentkezhetnek, például: immunrendszer gyengülése, vérszegénység, csontritkulás, bőrbetegségek, igen súlyos esetben a beteg halála is bekövetkezhet.

Fontos igen körültekintőnek lenni, amennyiben fiatal- (csecsemő, kisgyermek), legyengült immunrendszerrel rendelkező- és idős beteg küzd hasmenéssel. Ilyenkor fennállhat a kiszáradás lehetősége. Ezt elkerülendő azonnal forduljunk a beteggel orvoshoz!


Nem specifikus hasmenés (akkut hasmenés) – Önállóan, házilag kezelhető hasmenés

Okozói:Hasmenés

 • Különböző kórokozók (baktériumok – jellemzően nyáron, vírusok – jellemzően tavasszal és télen, gombák) – a vírusos hasmenés a leggyakoribb.
 • Ételmérgezés (romlott étel)
 • Gyomorrontás (zsíros vagy nagyon rostos ételek túlzott fogyasztása)
 • Ételallergia (pl. tejcukor érzékenység, liszt érzékenység)
 • Mérgező anyagok (pl. nehézfémsó- vagy gombamérgezés)
 • Egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok, antidepresszánsok, savcsökkentők, vérnyomáscsökkentők)
 • Stressz, félelem
 • Külföldre való utazás (megszokottól eltérő ételek, csapvíz fogyasztása, idegen kórokozókkal való érintkezés esetén)

A hasmenés igen kellemetlen állapot, elmúlásáig sok kellemetlen percet él meg a beteg. A hasmenés gyakran jár lázzal, kísérheti hasfájás, hasgörcs, a hirtelen hasmenés miatt akár napokra is kénytelenek vagyunk otthonunkba bezárkózni. Ám a nem specifikus hasmenés ellen tehetünk házilag! Gondoljuk végig a hasmenés okait, tüneteit, ez alapján eldönthető, hogy elegendő-e az otthoni kúrálás vagy szükséges esetleg orvoshoz fordulni.

Ma már a patikákban olyan, akár természetes hasfogó gyógyszereket, hasfájás elleni készítményeket árulnak, amelyek gyors enyhülést, majd gyógyulást hoznak. Ám arra érdemes odafigyelni, hogy adható-e az adott hasfogó gyerekeknek, szoptatós anyáknak, idült betegségben szenvedőknek!

Nem specifikus hasmenés ellen hatásos és kíméletes szer a Cralex® kapszula, amely az aktív szén pozitív hasfogó tulajdonságait használja ki. A szén magához vonzza a bélcsatornában jelenlévő káros anyagokat, megköti azokat, amelyek azután a széklettel távoznak. Hatásossága nagy megkötő képességében rejlik, ugyanis 1 gramm aktív szén fajlagos felülete mintegy 2 teniszpálya felületének felel meg. A gyomorba kerülő szénrészecskék finom porrá esnek szét, és nagyon rövid idő alatt felszívják a szervezetben talált toxinokat és baktériumokat. Így a mérgező anyagok gyorsan kiürülnek, a panaszok pedig megszűnnek.

A Cralex® kapszula teljes mértékben természetes és fiziológiás, jól tolerálható, használata során minimális mellékhatásra lehet csak számítani: a Cralex® kapszulában található aktív szén a gyomorból nem szívódik fel, tehát a mérgező anyagok nem juthatnak be a vérkeringésbe. Ezért szedése biztonságos Leggyakrabban csupán a széklet feketés elszíneződése jelentkezik mellékhatásként. Bármely korosztálynál bátran alkalmazható, kisgyermekek, terhesség és szoptatás idején is adható.

Legyen az oka akár egy gyomorrontás, vírusos-, bakteriális fertőzés, vagy ételmérgezés, hogy ne érjen bennünket hirtelen és felkészületlenül a hasmenés, érdemes otthon mindig tartani Cralex® kapszulát.

Széntabletta és -kapszula, mely

 • megköti

 • közömbösíti és

 • eltávolítja a káros anyagokat a szervezetből.